Eiwitten slecht? Kritiek op The China Study

China Study

“Veel eiwitten eten, dat is toch slecht voor je?” vroeg een bevriende arts met wie ik laatst een goede espresso dronk. Ik had ‘m net verteld over mijn Supplemento avontuur, en ik had de vraag, zeker van hem, al voelen aankomen. Hij werd niet voor het eerst gesteld.

Dat een eiwitrijk dieet slecht is voor de mens, is een idee dat met enige regelmaat opduikt in de media. In de gevallen waar de bron vermeld wordt, verwijst deze bijna altijd naar het boek The China Study uit 2005 van Dr. T.C. Campbell.

The China Study

Campbell schreef zijn boek met de iewat misleidende naam naar aanleiding van een grote wetenschappelijke studie die hij in China had gedaan. Campbell breekt in ‘The China Study’ een lans voor het vegetarisme, en concludeert onder andere dat diëten rijk aan dierlijke eiwitten de kans op kanker verhogen. Er zijn echter overtuigende redenen om deze conclusie in twijfel te trekken.

Om zijn argumenten voor een vegetarisch dieet kracht bij te zetten, concludeert Campbell onder andere dat een eiwitrijk dieet – lees: met vlees – de kans op kanker verhoogt. Campbell baseert zijn conclusie op gemeten bloedwaardes. Campbell ziet daarin een positieve correlatie tussen markers van dierlijke proteïnen en de waargenomen gevallen van kanker binnen een familie.

Los van het feit dat correlatie is niet het zelfde is als oorzaak, blijkt uit het onderzoek dat van alle waargenomen biomarkers alleen koper een significant positieve correlatie met de waargenomen gevallen van kanker heeft. Op zich reden genoeg om te onderzoeken of naast deze correlatie ook een oorzakelijk verband aangetoond kan worden.

Koper in het bloed kan zowel uit dierlijke als plantaardige bronnen komen. Dat maakt zo’n aanvullend onderzoek lastig, zeker als je de voedselinname niet geregistreerd hebt. De voedselinname moet geheel herleid worden uit het afgenomen bloed. En daar valt het doek voor dit onderzoek.

Het boek ‘The China Study’ baseert zich op een wetenschappelijk onderzoek. Het laat een selectief gedeelte van dit onderzoek zien, niet alle data. Campbell lijkt met de geselecteerde data te willen overtuigen dat een vegetarisch dieet gezonder is voor de mens. Niets mis met vegetarisch eten. Wel met evangeliseren.

Bron: ‘Response to T. Colin Campbell’ door Chris Masterjohn

2 gedachten over “Eiwitten slecht? Kritiek op The China Study

 1. Dit is een herschrijving van de kritiek van masterjohn, die ik net las inderdaad. De kritiek is waardevol in dat hij stelt dat het boek niet de studie zelf is, maar er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de correlatie (en ja soms ook causaliteit) tussen dierlijke eiwitten en onze ziektes. Hier is bvb een link naar 2 die melk met prostaatkanker in verband brengen http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22043817 en
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15203374.

  • Hoi Barbara,

   De voorbeelden die je geeft gaan beiden niet over dierlijke eiwitten, maar over melk, en dan met name over de (eventuele) hormonen en vetten in melk. Ken je studies die specifiek over wei-eiwitten gaan?

   Groet,

   Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *